Monday, February 27, 2006

Schnygg

Jag går runt i Jakobsbergs centrum med fästmön. Folkvimlet är kvävande som en kudde över ansiktet. På en scen står Jonas Hallberg och mässar om hur man bäst håller publika anföranden. Det får mig att känna mig gammal eftersom min första association till den grå eminensen på scenen är programmet "Måndagsbörsen" som sändes någon gång när hela planeten var en enda stor brölande "jurassic sjuttiotalspark".

Framför scenen på marknadstorget står ett gäng bord uppställda huserandes årets bokrea. Det är något med en större mängd bokbord som genast utövar gravitation på mig och jag börjar cirkulera i omloppsbana. Jag tittar, lyfter upp ooch bläddrar i ett slags boktrance. I bakgrunden mal Jonas H vidare på ett stilla ironiskt men samtidigt varmt vis. Jag hör knappt vad han säger men hans röst är i det närmaste hypnotisk, ett slags röstmuzak. Folkkvimlet känns nu mera som varm bomull, böckerna på borden är som stilla lägereldar i olika färger och mitt sinne liksom flyter ovanpå. All stress är på snooz.

Så fokuserar jag. En bok sticker ut nu. Jag lämnar det sömniga bläddrandet och börjar tumma igenom ordentligt, ivrigt intresserad. Trots att jag egentligen har ett komplett köpstopp vad gäller böcker så vet jag att den här kommer att få följa med mig hem. "Snyggt - en stilguide för män" av Per Nilsson är patetiskt nog en bok jag känner att jag verkligen behöver. Jag har aldrig varit intresserad av kläder men Kvinnan har så smått börja sätta avtryck i tankeflödet och fått mig att börja uppskatta sådant som hudkrämer och det nyttiga med att verkligen prova kläder noggrant innan man lallar fram till kassan.

Den här boken kopplar helhetsgreppet och går igenom allt från det ologiska garnnystan som kallas klädstorlekar till hur man ska bete sig om man hamnat bredvid bordsdamen på en fest. Mycket är sådant som en normalbildad man kanske har diverse flarn av kunskap om men sällan kan ryggradssäkert. Det är åtminstone så det känns för mig när jag står och bläddrar i den omslagssilvriga uppenbarelsen. Jag vill veta mera! Och det här verkar vara en perfekt källa. När jag hittar min favoritdrink "Stoli-Bolli" under kapitlet om drinkar halar jag fram plånboken och går med stora steg mot kassan. Kan den här författaren skriva om "Stoli-Bolli" är jag tvungen att respektera hans kunskap.

Särskilt under bokreor lockas vi att försöka köpa oss fria från våra dåliga kunskapssamveten. Jag såg någon siffra om vilken grotesk mängd oanvända kokböcker som ligger hemma och myser i bokhyllorna. Detsamma gäller säkert trädgårds-, inrednings- och språkböcker. Det är som om vi bara genom inköpet av en bok skulle kunna kopiera över all information till våra hjärnor.

Jag hoppas och tror att den här boken inte ska ligga oanvänd hemma utan att jag verkligen ska läsa igenom och ta till mig. Mitt ibland väl sunkiga yttre behöver det. Jag tänker att om jag bara kan ta till mig 10% så är det åtminstone definitivt bättre än innan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home