Wednesday, March 08, 2006

Seriecentrum

Jag jobbar extra i en seriebutik som heter Staffars Serier. Jag känner att det är dags att skriva lite om detta mitt "High Fidelity-liv." Och vet du inte vad jag menar med "High Fidelity" så har du missat en väldigt bra bok av Nick Hornby och en faktiskt väldigt trevlig filmadaption av boken med John Cusack, Jack Black m.fl. För er vars associationsengine genast går igång av nyss nämnda titel så räcker det ganska långt med att säga att även om vi säljer serier istället för skivor så är det PRECIS så det är, mitt liv i seriebutiken. "High Fidelity" hade i SÅ många aspekter kunnat vara en ren dokumentär.

Nå, det vi pysslar med är mestadels att direktimportera amerikanska och japanska serier som inte kommer ut här i Sverige. Vi håller inte på med begagnade serier (en smutsig hantering ;) ) och vi struntar som en följd av detta fullkomligt i hur mycket dina gamla Seriemagasinet du hittade på vinden är värda. Det vi är intresserade av är det goda berättandet. Ja, vi är naturligtvis dryga snobbar, men vi anser oss även vara goda pedagoger. Vi är aldrig dryga to your face (annat än undantagsvis)! Om du kommer in till oss och vill få ett bra lästips kommer vi att ta väl hand om dig på vårt eget sätt. Om vi har gjort vårt jobb rätt kommer du att bli varse lässkatter du inte ens visste om att du skulle vilja ha.

Ska jag upp och rida på prettohästen så är det som att vara en förvaltare av något jag håller heligt, den tidigare nämnda goda berättelsen, historien som är tidlös genom att den alltid kommer att ha något att säga dig. Det är lite som att vara en präst (bara lite ironi) och min religion är lusten att upptäcka.

Om jag vidare bara skulle säga en sak som jag verkligen älskar med mitt jobb så är det de där ögonblicken när jag rätt lyckats läsa en kund och genom rätt lästips lyckats tända ett alldeles nytt ljus i personens ögon. Jag har av och till jobbat med det här sedan 1989 och en konstant har blivit de vänner som lite opersonligt kallas stamkunder. Jag måste få skryta lite om att de inte är helt få de som kommer in och ber om ett nytt tips när de har läst ut allt jag tidigare rekommenderat.

Vi håller till på Söder ganska nära Slussen strax bakom Maria Magdalena kyrka, men inte bara vi. Här ligger ytterligare en seriebutik (som ägnar sig åt en mera smutsig hantering), ett seriegalleri, ett serieförlag och utöver allt detta har tydligen flera tecknare ateljé inom tryggt promenadavstånd. Allt detta har gjort att DN-På Stan anat en konspiration av seriekrafter och kommer med en artikel om detta, Sveriges Seriecentrum (och Tack Gode Gud att vi fick dem att inte kalla rubbet för "Toon Town"), antagligen den 31 mars. Läs den! Staffan och jag har fått uttala oss. Vi har ingen aning om hur det blir men vi hoppas kunnigt och trevligt. Annars får vi väl bete oss som John Cusack beter sig mot Tim Robbins i "High Fidelity" (neeeee...).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home