Friday, March 24, 2006

Vitenschkap

I DN idag finns en artikel om den allt mera accelererande globala uppvärmningen, åtminstone på nätsidan. Vid läsning knäpptes en liten jobbig associationssträng och den drog igång en massa jäsande tänk... Ja, jag är ledsen. Det här blir flummigt.

Sunkkvällen på Tucken var annars framgångsrik. Vi hade alla saker att vädra och berätta. Ingen blev full egentligen men berusade blev vi. Mest av varandra. Mycket att prata om, som sagt. Allt från jobbförändringar till Objective C. Otroligt roligt, men så denna min vibb fick aldrig komma ut ur mig. Den var inte tillräckligt personlig och så flummiga blev vi ju aldrig. Och jag bara råkade passera jobbet med dator med uppkoppling på vägen hem och tänkte mig en snabb lite mailflukt men så läste jag lite på DN...

Det var ett antal hundra år sedan det existerade en människa som man faktiskt kunde säga hade koll på rubbet. Och redan då var han hyfsat ensam med den överblicken av allt från konst till astronomi. Sedan dess har det mesta gått så långt framåt att våra stackars hårddiskar - minnet - i samklang med våra stackars processorer - medvetandet - knappast hunnit med utvecklingen och sannerligen inte längre orkar ta till sig annat än en smul av skapelsen.

Vilken smul väljer vi då? Jamen det är väl klart att vi väljer den som är roligast. Får jag välja bara en sak rakt av så blir det sex. Jodå, jag har sjukdomsinsikt. Får jag välja fler så blir det allt möjligt. Ibland matte faktiskt.

Ibland kan jag inte låta bli att tänka på hur mycket matte och naturvetenskap oftast får spela samma roll i våra sinnen som fibrer och andra nyttigheter får spela i våra magar. Vi äter det nyttiga när vi måste. Ibland fattar vi inte att ögonblicket "red alert" var för alldeles för länge sedan. Jag kan inte heller fatta hur duktiga vi, ibland som individer ibland som art, blivit på att förtränga det vi faktiskt behöver. När vi behöver det för att det ska hinna verka i tid. HAR behövt sedan länge. Jag vet själv hur jag kan bete mig som en idiot ibland i valet mellan nu och senare.

Flumkontentan: Det är med ett snett leende jag kan konstatera hur många vetenskapsartiklar det har blivit i DN på sistone. De har oftast att göra med fågelinfluensan och allt oftare med den globala uppvärmningen (och NÄR får vi VÅR?). Det är så intressant att se hur det krävs lite drama för att läsare ska efterfråga artiklar om science, hehe.

Undrar när volymen på "red alert" blir så pass hög att matten och vitenschkapen blir det nya svarta?
Jag hoppas det blir före all heminredning går ut på att hitta skydd för natten och en viss seriebutik dränks av vatten.
Jag hoppas att det blir innan allt det andra roliga måste ge vika för panik.
Jag hoppas att vi kan fortsätta vara underbara vi mänsklighet och inte bara...

Men än så finns det tid!
Tror jag.
Hoppas jag.

Good Night Babes and Babettes!
Sleep luverly tight.
But not too tight...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home